[image width=”900″ height=”399″ align=”center” icon=”zoom” link=”https://www.orangefoto.ro/wp-content/uploads/2014/09/Parasolar_900px.jpg” link_target=”_blank”]
https://www.orangefoto.ro/wp-content/uploads/2014/09/Parasolar_900px.jpg [/image]

Aflandu-ne pe un blog de fotografie vom face referire la parasolarul care se monteaza pe lentila aparatului foto. De fapt termenul de parasolar reprezinta o traducere incompleta pentru bucata de plastic sau de cauciuc pe care o montam in capatul lentilei.
In limba engleza, aceasta piesa se cheama lens hood. Hood inseamna printre altele capac protector sau gluga. Deci parasolarul este un fel de gluga pentru lentila.
Concret, care sunt motivele pentru care este nevoie sa folosim parasolarul tot timpul?
[list style=”list_1″]
[li]

Ne protejeaza de reflexiile vizibile in fotografie cauzate de sursa de lumina, fie ea soare, lumina ambientala sau flashuri.

[/li]
[li]

Ne fereste de reflexiile invizibile ochiului dar care au ca efect scaderea contrastului fotografiei.

[/li]
[li]

Ne protejeaza lentila de contactul nedorit cu alte obiecte prin bariera pe care o constituie.

[/li]
[/list]

Singura situatie in care parasolarul ne incurca este in cazul fotografiei macro cand avem nevoie sa ne apropiem foarte mult de subiect pentru a putea focaliza.
[image width=”900″ height=”613″ align=”center” icon=”zoom” link=”https://www.orangefoto.ro/wp-content/uploads/2014/09/Obiective_cu_parasolar_900px.jpg” link_target=”_blank”]
https://www.orangefoto.ro/wp-content/uploads/2014/09/Obiective_cu_parasolar_900px.jpg [/image]