CE INSEAMNA CALIBRAREA ECRANULUI?
Calibrarea unui ecran inseamna ajustarea parametrilor acestuia, pentru a asigura redarea precisa a culorilor. Asta inseamna ca aceeasi poza daca o afisam pe mai multe ecrane calibrate, se va vedea la fel si intr-un mod corect.

Gestiunea parametrilor care influenteaza redarea culorilor se face in 2 moduri, dar combinat. Se pot regla anumiti parametrii ca luminozitatea ecranului, contrastul, balansul de alb, saturatia culorilor, de pe butoanele monitorului, asta presupunand ca folosim un monitor extern. De asemenea se pot regla diferiti parametrii din sistemul de operare. Orice sistem de operare gestioneaza redarea culorilor printr-un profil de culoare specific fiecarui ecran. Windows cat si OS X folosesc profile de culoare, chiar permit existenta mai multor astfel de seturi de parametrii pentru fiecare monitor instalat.

LA CE NE AJUTA CALIBRAREA ECRANULUI? DE CE AVEM NEVOIE DE ASA CEVA?

Asa cum am spus mai sus, calibrarea ne ajuta sa obtinem redarea corecta a culorilor. In principiu daca suntem fotografi sau consumatori de fotografie, cum ar fi clientii nostri, este foarte importanta redarea culorilor corect pe ecran. In primul rand pentru a ne ajuta pe noi fotografii sa fim siguri de rezultatul muncii noastre si in al 2-lea rand ne scuteste de discutii inutile de genul, “pozele sunt prea intunecate”, sau “culorile nu sunt saturate”. Calibrarea instrumentala elimina posibilitatea unor astfel de discutii pentru ca elimina influenta facturilor subiectivi, precum perceptia fiecarui privitor.

Nu exista 2 ecrane care sa redea culorile identic, chiar daca sunt ecrane ale aceluiasi model de monitor extern sau laptop, au aceleasi setari sau folosesc acelasi profil de culoare. Cu atat mai putin corect. Am vazut cu ochii mei diferente, punand unul langa altul 2 telefoane Samsung Galaxy S5, in acelasi mod de culoare “cinema”. Galaxy S5 are unul dintre cele mai apropiate ecrane de redarea corecta a spectrului de culori sRGB.

Exista monitoare care au moduri prestabilite de culoare. In momentul de fata editarea pozelor o fac pe un monitor IPS Asus care are un profil sRGB. Odata selectat, nu iti mai permite sa faci nici un alt reglaj, de culoare, de luminozitate sau de orice alt fel. Am calibrat evident si acest monitor, iar diferentele sunt enorme.

CUM SE FACE CALIBRAREA?

Txista si varianta reglarii ochiometric a parametrilor ecranului, folosind anumite metode, dar aceasta nu asigura in nici un fel redarea corecta a culorilor. Cea mai eficienta metoda de calibrare este folosirea unui instrument de calibrare. Exista mai multe firme care ofera asa ceva (DataColor, x-rite), iar preturile dispozitivelor de calibrare incep de la 100 de euro in sus.

Orice calibrator vine impreuna cu un software care genereaza profilul de culoare pe care sistemul de operare il va folosi de fiecare data cand porneste.

Calibrarea in sine este simpla, se instaleaza softul, se aseaza calibratorul pe ecran in pozitia indicata si se lasa sa isi face procedura. Softul afisaza pe ecran diverse culori, senzorul optic din calibrator le citeste si se stabileste ce modificari ale parametrilor trebuie facute pentru a se reda corect culoarea afisata. Totul este automat si foarte simplu. Dureaza maxim 15 minute.

FOARTE IMPORTANT!

Un lucru trebuie sa fie clar. Daca ecranul este o mizerie, calibrat sau necalibrat, tot o mizerie ramane. Adica un ecran care foloseste tehnologia TN (Twisted Nematic) LCD care este o tehnologie veche, nu se va compara in vecii vecilor cu un ecran care foloseste tehnologia IPS. Fie ca este ecran de laptop Apple care a costat mii de euro, fie ca este un monitor de 300 lei, tot aceleasi limitari le are.

Ca sa exemplific, mi-am cumparat de curand un MacBook Air 11 mid 2013 care are un ecran ce foloseste tehnologia TN. Calibratorul de la DataColor pe care il folosesc (Spyder 4 Elite), genereaza la finalul calibrarii un raport, in care spune ce procent din spectrul sRGB si AdobeRGB poate monitorul sa redea. Acesta poate sa redea 70% din spectrul sRGB, ceea ce este destul de jenant pentru cat costa laptopul nou.

Monitorul de la Asus pe care il folosesc pentru editare, ce foloseste tehnologia IPS si care a costat vreo 800 lei, poate sa redea 99% din spectrul de culori sRGB. Spectrul de culori sRGB (small RGB) este cel care este folosit pentru redarea imaginilor pe internet.

Deci inainte sa dati sute de lei pe un calibrator, trebuie sa tineti si cont de limitarile ecranului pe care vreti sa il calibrati.