Camerele telefoanelor sunt cele mai accesibile in majoritatea situatiilor fotografice cotidiene cu care ne confruntam. De cele mai multe ori pozele ni se arata pentru un timp foarte scurt. Ma refer aici la evenimente care se intampla neanuntat, la conditii de lumina naturala care apar de cateva ori pe an si la alte momente care nu ne asteapta sa mergem acasa sa luam DSLR-ul. O estimare spune ca 90% dintre oamenii care au facut vreodata o poza nu au folosit in viata lor alta camera decat cea a telefonului mobil.

Tocmai de aceea suntem indreptatiti sa avem pretentii tot mai mari de la aceste mici aparate foto. Haideti sa vedem impreuna de ce aspecte trebuie sa tinem cont in evaluarea noastra care precede cumpararea unui telefon cu camera foto. Teste detaliate cu camerele telefoanelor gasiti pe gsmarena.com. La review-ul fiecarui telefon, o sectiune foarte generoasa este rezervata camerei foto.

Fotografie realizata cu Galaxy S3

Fotografie realizata cu Galaxy S3PARAMETRI DE CARE SA TINEM CONT

  • REZOLUTIA SENZORULUI: este cel mai vanat parametru si cel mai exploatat din punct de vedere al marketingului. Din pacate nu este si cel mai important. Rezolutia senzorului reprezinta numarul de pixeli care inregistreaza lumina captata de lentile. Teoretic o rezolutie mai mare a imaginii inseamna detalii mai multe in fotografie, deoarece acelasi detaliu din scena fotografiata este captat de mai multi pixeli. Aici apar insa niste limitari fizice, cu cat senzorul care inregistreaza imaginea este mai mic, cu atat calitatea imaginii este mai slaba. Tocmai de aceea megapixeli mai multi nu inseamna neaparat imagini mai calitative.
  • DIMENSIUNEA PIXELILOR: este un alt parametru foarte exploatat in ultima vreme de catre oamenii din marketing atunci cand incearca sa ne convinga sa cumparam un telefon, prin prisma camerei foto pe care o are. Cand privim rezolutia senzorului in raport cu dimensiunea lui fizica, ajungem sa ne intereseze dimensiunea pixelului. Cu alte cuvinte, aceasta dimensiune reprezinta lungimea laturii senzorului impartita la numarul de pixeli corespunzatori acelei laturi.

Pixeli mai mari inseamna imagini mai bune calitativ. Plusul adus de pixeli mai mari conteaza cel mai mult in cazul imaginilor realizate in situatii de iluminare slaba.

Ca exemplificare sa ne uitam la urmatorul caz: in 2008 cand a fost lansat, DSLR-ul Canon 50D avea 15.1 MP rezolutie (4752 px × 3168 px) pe un senzor APS-C de 22.3 mm × 14.9 mm, adica o dimensiune a pixelului de 14.9 mm/3168 = 0.0047 mm, respectiv 4.7 microni . In 2014 cand a fost lansat, Galaxy S5 avea 15.87 MP (5312 px × 2988 px) un senzor de 5.95 mm × 3.35 mm, deci, o dimensiune a pixelului de 3.35 mm/2988 = 0.00112 mm = 1.12 microni.

Tocmai din acest motiv, rezolutia ar trebui sa ne intereseze mai putin luata in modul, si mai mult privita in raport cu dimensiunea senzorului.

  • LUNGIMEA FOCALA A LENTILEI: mai exact a grupului de lentile este unul dintre lucrurile care ar trebui sa conteze cel mai mult. Telefoanele, cu cateva exceptii reprezentand modele de nisa au lentile fixe, deci nu prea ai ce sa faci in privinta asta.

Lungimea focala se masoara in milimetri si are relevanta in echivalent 35mm (full frame). Treaba este destul de simpla, cu cat lungimea focala este mai mica, cu atat obiectivul este mai wide, cu cat lungimea focala este mai mare, cu atat obiectivul este mai tele. Deci unghiul de cuprindere a campului vizual este invers proportional cu lungimea focala.

De ce spun ca ar trebui sa conteze cel mai mult? Daca vrei sa incadrezi subiectul mai de aproape, ori faci pasi, ori dai zoom digital, care chiar daca nu reprezinta o solutie foarte eleganta deoarece se pierde din calitatea imaginii, este totusi o solutie. Daca insa vrei sa incadrezi o scena mai larga e mai complicat. De cele mai multe ori nu ai unde sa te dai mai in spate, mai ales cand a te da mai in spate inseamna sa te deplasezi metri sau zeci de metri. Si chiar daca prin deplasarea in spate incadrezi aceeasi suprafata din scena, ca atunci cand ai avea un obiectiv mai wide, nu este acelasi lucru. Asta este insa o alta discutie mai lunga si mai complicata.

Mai mult, daca ai un obiectiv mai wide, tinand cont de rezolutiile mari pe care le au telefoanele in ziua de azi, chiar ai de unde sa decupezi din poza si iti raman suficient de multe detalii.

De exemplu, Galaxy S5 are o lungime focala de 31 mm echivalent full frame. Asta inseamna un unghi de cuprindere orizontal de aproximativ 58 de grade. Galaxy S3 are o lungime focala de 25 mm in echivalent full frame, adica un unghi de cuprindere orizontal de 69 de grade.

  • DESCHIDEREA MAXIMA A DIAFRAGMEI: nu este un parametru care sa conteze atat de mult la camerele telefoanelor deoarece aceasta este fixa.
  • VALOAREA ISO: reprezinta sensibilitatea senzorului la lumina. Deci in conditii de iluminare slaba, avem nevoie de valori ISO mari. Calitatea imaginii este invers proportionala cu cresterea ISO deoarece aceasta produce zgomot de imagine. Din pacate la dimensiunile de senzori foto pe care ii au telefoanele, scaderea calitatii imaginii odata cu cresterea valorii ISO este dramatica. Daca la ISO 1600 un DSLR scoate poze decente, la aceasta valoare un telefon scoate picturi in ulei.
  • DYNAMIC RANGE: sau gama dinamica mai pe romana, reprezinta raportul dintre valoarea maxima a luminozitatii pe care senzorul o poate inregistra fara sa supraexpuna si valoarea minima. Nu mi-am pus niciodata intrebarea ce dynamic range are camera telefonului pe care il am in buzunar, pentru ca daca mi-as fi pus aceasta intrebare, as fi avut in permanenta pe langa telefon, un aparat foto compact la mine.

Nu stiu daca cineva a facut teste pe telefoane ca sa afle aceste valori, dar cu siguranta ele sunt mai mici decat la aparatele foto compacte. Majoritatea telefoanelor performante insa, au functie HDR, adica high dynamic range. Astfel, la apasarea declansatorului, telefonul realizeaza 3 poze, una subexpusa pentru zonele luminoase din cadru, una supraexpusa pentru zonele de umbra si una cu expunere normala, pe care le asambleaza intr-o singura imagine. Acest lucru se realizeaza incredibil de repede datorita procesoarelor rapide de care telefoanele dispun.

Fotografie realizata cu Galaxy S3

Fotografie realizata cu Galaxy S3

CE AS ALEGE EU?

As alege o camera foto de 8-10 MP cu un unghi de cuprindere de minim 70 grade. Galaxy S3-ul pe care l-am avut se incadra in aceste criterii. Din pacate datorita rationamentelor de marketing si datorita goanei dupa megapixeli asa ceva nu se mai pune pe telefoane, cel putin nu pe cele care imi satisfac celalalte nevoi pe care un telefon trebuie sa mi le satisfaca. Deci din punctul asta de vedere, Galaxy S5-ul pe care il folosesc acum ma dezamageste, dar fotografia cu telefonul cel putin pentru mine este o solutie de compromis. Daca totusi as fi dispus de resurse nelimitate, si camera ar fi cantarit mai mult in alegerea telefonului probabil m-as fi orientat spre Sony Xperia Z3.

Fotografie realizata cu Galaxy S3

Fotografie realizata cu Galaxy S5

Fotografie realizata cu Galaxy S3

Fotografie realizata cu Galaxy S3

Fotografie realizata cu Galaxy S3