70D este cel mai recent DSLR din seria semiprofesionala cu senzor APS-C, lansat de Canon. Pe langa functiile menite sa ajute fotograful, precum ecranul tactil, wi-fi, focus pe filmare, functii la care chiar si utilizatorii de 5D mark III tanjesc, acesta are cel mai avansat senzor APS-C produs de compania japoneza pana acum. Insa, ca la orice senzor APS-C care are multi megapixeli, zgomotul de imagine la ISO ridicat reprezinta un minus.

Teste referitoare la zgomotul de imagine al 70D-ului au mai realizat si altii. Am descoperit in cautarile mele pe net referitoare la acest lucru, ca pe filmare aparatul se prezinta mult mai bine la valorile ISO multiplu de 160. Drept urmare, am realizat acest test pentru a vedea cum sta treaba in fotografie.
Deoarece zgomotul de imagine este o caracteristica ce tine de senzor, de dimensiunea lui, de numarul de pixeli si de temperatura acestuia, am realizat testul cu capacul pe obiectiv. Cu rezultatul in situatii reale de fotografiere voi reveni in curand.
Conditiile de testare sunt urmatoarele: temperatura 26 C, timpul de expunere 1 secunda, functiile de reducere a zgomotului dezactivate, formatul de fotografiere RAW. Pentru a putea fi observata granulatia, am marit imaginile de 3.33 ori si am modificat expunerea din “curves” la parametrii 0,0 -20,255. Zgomotul a fost amplificat prin aceasta modificare pentru a putea fi observata granulatia, in conditii normale acesta este mult mai mic, deci nu va speriati.

Plecand de la ipoteza ca la valori ISO multiple de 160 zgomotul este mai redus decat la valorile multiple de 100 am ajuns la concluzia ca aceasta se infirma, insa cu o singura exceptie. La valoarea ISO 160, imaginile prezinta mai putin zgomot decat la 100, insa in rest, acesta creste odata cu cresterea valorii, indiferent de incrementul ales.