NOVA ROCK Festival 2017

Incepand din 2005, aproape de localitatea Nickelsdorf, in campia Panoniei, are loc anual un super-festival de muzica pe nume Nova Rock Festival. Cu un mix interesant de hardcore, alternative, metal si punk, Nova Rock Festival 2017 a adunat in cele 4 zile (14-17 iunie) aproape 200.000 de oameni si peste 100 de trupe.

Chiar daca la un moment dat ajunsesem sa-i spunem „Tarana fest” din cauza prafului si caldurii lipicioase, Nova Rock a fost unul dintre cele mai tari festivaluri la care am mers. Bine organizat, cu parcari imense, un camping mare cat vedeai cu ochii, fast-food trucks la discretie, festivalul a avut scene pentru toate genurile si a impacat toate gusturile. Am facut „naveta” intre cele doua scene principale (Red Stage si Blue Stage), situate intr-o zona care permite usor accesul dintr-o parte in alta, din dorinta de a nu rata vreun concert tare.

In prima zi de warm-up au urcat pe scena albastra trupele Like a Storm (Noua Zeelanda), La Pegatina (Spania), australienii de la Airbourne, Five Finger Death Punch si Linkin Park. Pe cei de la Five Finger Death Punch imi doream sa-i revad si nu m-au dezamagit, desi Ivan Moody, aflat intr-o clinica de detox, a fost inlocuit pe toata durata turneului European de Tommy Vext.

Linkin Park a fost o surpriza placuta. In lumina evenimentelor tragice din ultima saptamana, mi-am dat seama ca Chester a dat din el tot ce a avut mai bun si ca pierderea lui chiar reprezinta un gol imens in peisajul rockului alternativ.

In serile urmatoare au mai urcat pe scena Avatar, Devildriver, Suicidal Tendencies (veterani ai genului metal/punk/crossover). Au urmat la Blue Stage Me First & The Gimme Gimmies si Danko Jones si la Red Stage, Gojira, The Dillinger Escape Plan si Architects.

Ce am mai vazut si mi-a placut: Good Charlotte, Pendulum (au avut un show fabulos!), Of Mice & Men, Kreator, Prophets Of Rage si System Of A Down. Vocea lui Serj Tankian mi-a rasunat in minte multe zile dupa terminarea concertului, a fost ceva cu adevarat special.

Nova Rock e genul de festival la care te duci stiind sigur ca o sa ai parte de un roller-coaster de emotii. Sa canti in acelasi ritm cu alti 60.000 de oameni, sa simti vibratia scenei si sa ai o conexiune directa cu muzicienii aia care dau tot ce-au mai bun din ei… aproape ca nu poate fi descris in cuvinte.

La final, ca sa te poti bucura cu adevarat de intreaga experienta, am facut o lista cu ce n-ar trebui sa lipseasca dintr-un „backpack de festival” de genul Nova Rock: creme de protectie solara, pelerina de ploaie, sapca si bandana sau masca de protectie impotriva prafului, incaltaminte comoda. Mai bine sa fii pregatit din timp pentru nori de praf si vreme capricioasa, decat sa ajungi acolo si sa-ti strice vremea tot cheful. Anul asta, din 4 zile de festival, in primele doua zile a fost soare si canicula, a batut vantul si a ridicat praful pana la cer, in a treia zi a plouat, iar in ultima zi au fost aproximativ 20 de grade cu minima de 13. Dar tot recomand cu caldura: mergeti la Nova Rock, nu veti regreta!

Pentru a vedea la ce evenimente mai mergem, ne puteti urmari si pe pagina de Facebook Bucurestiul Nostru, unde puteti vedea si albumul de poze de la acest festival, sau pe blog, la categoria diverse.

Text: Raluca Zamfir

Foto: Bogdan Florea