Buzludzha este un varf de 1441 metri situat in centrul muntilor Balcani din Bulgaria. Acesta se afla la 255 km de Bucuresti, care se parcurg cu masina in aproximativ 5 ore conform Viamichelin.com deci este o destinatie numai buna pentru un road trip de o zi.

Ce este interesant in legatura cu acest varf? In 1868 acolo a avut loc una dintre bataliile din cadrul luptei de eliberare anti-otomane, in care trupele bulgare conduse de Hagi Dimitar si Stefan Caragea s-au ciocnit cu turcii. De asemenea, pentru a comemora crearea miscarii socialiste din Bulgaria, din 1891, in 1981 la implinirea a 1300 de ani de existenta a statului bulgar, regimul comunist aflat la putere in acea perioada, a inaugurat aici un monument.
Acesta este unul dintre multele monumente construite de comunisti care nu isi justifica existenta, si care au jucat un rol in propaganda comunista. Monumentul are forma de dom, cu inaltimea de 15 metri, iar pe tavanul acestuia se afla secera si ciocanul, simboluri comuniste. In spatele domului se afla un turn inalt de 70 de metri. Monumentul a fost parasit dupa 1989, odata cu caderea comunismului in aceasta regiune a Europei, iar in prezent se afla in stare de degradare.

De ce ar merge cineva acolo?

  • Bucuria dumului, vorbim de un road trip. Din punctul meu de vedere, drumul de la Ruse pana in varf merita deranjul.
  • Aceasta calatorie a fost pentru mine o mica lectie practica de geografie, si mai mult, de istorie.
  • Peisajul este cel putin interesant, mai ales daca aveti noroc de vreme corespunzatoare
  • Este o buna destinatie foto.

Pot compara experienta creata de prezenta monumentului, plimbarea in jurul lui, dimensiunea impresionanta a acestuia, forma extraterestra, localizarea lui solitara intr-un varf de munte, cu experienta creata de un film de Tarkovski, iar asta a fost pentru mine ceva extraordinar.

Ca mic sfat de calatorie, pentru trecerea podului peste Dunare la intoarcerea in tara, sa pastrati 4 leva sau sa aveti la voi 2 Euro. Plata in lei sau in monede mai mici de 1 Euro nu este acceptata.